Reglement

Aanmelden voor één van onze keuringen kan alleen via het aanmeldformulier in deze website. Hierbij vragen wij ook om de volgende verklaringen aan te leveren:

  • Formulier Gezondheidsverklaring
  • Formulier IBR Verklaring
  • Formulier Vervoersverklaring

Bij voldoende opgaven worden de dieren in aparte rood- en zwartbont rubrieken gekeurd.

Met betrekking tot het toiletteren hanteren wij de volgende regels: Toplijnen zetten en het uitscheren van de ribben is niet toegestaan.

Individuele keuring:

De opgegeven dieren worden verdeeld in 3 groepen:

  • vaarzen (1x gekalfd),
  • middenklasse koeien (2 of 3 x gekalfd),
  • en oudere koeien (4x of meer gekalfd)

Op de dag zelf zullen deze nog ingedeeld worden in rubrieken, afhankelijk van het aantal opgegeven dieren. Van iedere rubriek mag de 1A, 1B en 1C geplaatste koe later op de dag meedoen aan het kampioenschap. In iedere rubriek wordt de koe met het beste uier aangewezen.

Bedrijvenkeuring:

Per bedrijf zullen drie dieren in de ring gepresenteerd worden. Opgave van meerdere groepen is mogelijk. De 1A geplaatste groepen dingen mee naar de UITREIKING BAS ENGELEN-BOKAAL voor DE BESTE BEDRIJFSGROEP VAN ZUID-NEDERLAND van deze dag.

Kledingvoorschriften

Wat kleding betreft zouden wij u willen verzoeken om in volledig wit of in wit-blauw de koeien voor te brengen (groepenkeuring uitgezonderd).

Veterinaire Eisen

De Zuid-Nederlandse Wintershow is een Lepto vrije en IBR, BVD en PARA-TBC veilige keuring.

IBR: De dieren dienen afkomstig te zijn van IBR-vrij gecertificeerde bedrijven of dat door bloedonderzoek vast is komen te staan dat de dieren IBR-vrij zijn. Een negatieve uitslag van dit IBR onderzoek is 8 weken geldig. Daarnaast is vaccinatie noodzakelijk: voorwaarde is dat het dier in de periode van uiterlijk 6 maanden tot 2 weken voor de keuring is gevaccineerd volgens de voorschriften van de fabrikant. Als het dier in deze periode is gevaccineerd (bijvoorbeeld binnen IBR-vrij (route vaccinatie)) is het niet noodzakelijke het dier nogmaals te vaccineren.

BVD: Alle dieren afkomstig van niet gecertificeerde BVD-vrije bedrijven dienen onderzocht te worden op de aanwezigheid van het BVD-virus. Gezien de doorlooptijd van het onderzoek wordt inzenders aangeraden het BVD-onderzoek enige tijd voor de keuring te laten plaatsvinden. Indien eerder een BVD onderzoek heeft plaatsgevonden, is de uitslag van dat onderzoek geldig, mits het rund op het moment van onderzoek ouder was dan 1 maand.

PARA-TBC: Op een paratuberculose-veilige rundveekeuring kunnen runderen worden aangevoerd van bedrijven met status A of met status 6, 7, 8, 9 of 10. Runderen van bedrijven met een andere status mogen ook worden aangevoerd mits die in de periode voorafgaand aan de keuring een gunstige uitslag op para-tbc hebben via mestonderzoek (PCR). De monstername hiervoor mag maximaal 6 weken voor de keuring plaatsvinden.

Salmonella: Onverdachte bedrijven hoeven geen actie te ondernemen. Niet-onverdachte bedrijven dienen van de twee meest recente tankmelkonderzoeken een gunstige uitslag te hebben. Bedrijven die dit niet kunnen overleggen moeten van de aangemelde dieren, max. 8 weken voor de keuring, een gunstige uitslag op salmonella antistoffen hebben. Denkt u eraan dat de bloedmonsters door de GD onderzocht moeten worden.

De aangemelde koeien dienen van tevoren door een dierenarts te worden gecontroleerd.